• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
На території Нікопольського району зареєстрований випадок сказу
Нікопольське управління в Дніпропетровській області, опубліковано 08 лютого 2022 року о 12:52

     Протягом останніх 4 років на території Нікопольського району епізоотична ситуація щодо сказу була благополучною, з 2018 до 2021 року відсутні випадки сказу тварин.

     На сьогодні на території міста Покрова Нікопольського району зареєстровано 2 випадки сказу у лисиць.

     Від Дніпропетровської регіональної Державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів отримано звіт про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу, у якому зазначається, що результати випробувань методом МФА позитивні, тобто тварина заражена сказом.

     Відповідно до лабораторних результатів, ініційовано проведення засідання Надзвичайної протиепізоотичної комісії, на якому введені карантинні обмеження щодо сказу на окремих територіях міста Покрова, також затверджений Комплексний план оздоровчих заходів з ліквідації осередку сказу тварин у межах Покровської міської територіальної громади та недопущення його поширення на прилеглих територіях.

     Спеціалістами Нікопольського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області (далі – Нікопольське управління) організовано та проведено епізоотичне обстеження домогосподарства на предмет перевірки інформації щодо появи лисиці на подвір’ї. Оскільки випадок сказу тварин виявлено на міській території, то карантинні обмеження введено на декількох вулицях міста, а територія з прилеглими угіддями, пасовищами та польовими масивами оголошена як загрозлива щодо сказу тварин. Для ліквідації осередку сказу та з профілактичною метою проведено щеплення проти сказу наявного поголів’я, а саме котів та собак, вакциною антирабічною рідкою інактивованою для імунізації згідно з рекомендацією із застосування.

     У пункті виявлення сказу заборонено проводити виставки, вивезення собак, котів і диких тварин за його межі, також заборонено промисловий та ліцензійний відстріл диких тварин.

     З метою своєчасного виявлення та ізоляції тварин, у яких є підозра на сказ, встановлено постійний нагляд за всіма видами тварин у неблагополучному пункті. Незалежно від строків полювання, впроваджуються заходи щодо зниження чисельності лисиць та єнотовидних за межами населених пунктів Покровської міської територіальної громади.

     Фахівцями Нікопольського управління проводяться профілактичні заходи щодо недопущення захворювання тварин на сказ, щорічна пероральна імунізація диких м’ясоїдних звірів антирабічною вакциною з настановою щодо її застосування тощо. Також вакцинація собак та котів проводиться постійно, протягом року.

    Згідно із статтею 37 Законом України «Про ветеринарну медицину», юридичні та фізичні особи, діяльність яких пов’язана з утриманням та обігом тварин, зобов’язані доставляти тварин у визначене місце або забезпечувати належні умови за місцем утримання тварин для проведення ветеринарного огляду, діагностичних, профілактично-лікувальних обробок, включаючи дослідження та щеплення. У разі необхідності забезпечувати надійну фіксацію тварин при проведенні маніпуляцій, транспортування (доставки) відібраних зразків тканини, крові та інших матеріалів для проведення відповідних досліджень.

    Звертаємо увагу, що вакцинувати домашніх тварин (собаки, коти) проти сказу потрібно постійно. Вакцинація проводиться безоплатно!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux