• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
На що необхідно звертати увагу під час придбання ялинки та новорічних прикрас напередодні Нового року

     Начальником управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Юрієм Кіслейком 01 грудня 2021 року було надано інтерв’ю журналістам інформаційного центру «Наше місто» та представникам інших ЗМІ. У ході інтерв’ю були висвітлені актуальні питання, які стосуються напередодні новорічних свят кожного споживача.

     При виборі штучної ялинки слід приділити увагу її вогнестійкості, адже деякі синтетичні матеріали мають властивість миттєво спалахувати. На упаковці "правильної" ялинки зазначається, що вона виготовлена з вогнестійкого поліетилену або пластику. Штучні ялинки з неякісного дешевого матеріалу можуть пахнути "хімією", а не новим роком, і виділяти токсичні речовини. Як правило, штучні ялинки виготовлені з полівінілхлориду (ПВХ) і містять шкідливі сполуки свинцю. Ялинки з ПВХ при нагріванні від гірлянд виділяють шкідливу речовину хлороводень, подібну до отруйного газу фосгену. Взагалі, потрібно дуже уважно ставитися до виробів, що виділяють запах, ароматичні речовини дуже дрібно дисперсні і проникають глибоко в легені людини, що може викликати алергічні реакції різного характеру.

     У нашій країні 9 із 10 прикрас мають саме китайське походження, їхню безпеку ніхто не контролює. Тому простежте, щоб фарба на іграшці не обсипалася при легкому терті, а петлі не вискакували з отвору, це зменшить її шанси раптово впасти і розбитися. Доступні гострі закінчення гілок повинні бути закриті захисними ковпачками. Гострі кінці кріпильних матеріалів не повинні бути доступними для дитини.

     Купувати іграшки слід лише у спеціалізованих точках: у великій мережі або у спеціалізованому магазині. При покупці в нелегальних місцях на стихійних ринках та переходах вам не дадуть жодної гарантії якості та захисту прав споживача. Якщо захочете повернути гроші за неякісний товар, вам навряд це вдасться. Зверніть увагу на склад та термін придатності.

     Гірлянди є сертифікованою продукцією, яка пройшла стандартизацію. Звертайте увагу на нагрівання стрічки та випромінюючих світлових елементів. Потужність має бути до 65 Вт. Гірлянда повинна бути зроблена з вогнетривкого матеріалу. Деякі гірлянди можна використовувати лише на вулиці, тому що вони сильніше нагріваються.

     Піротехнічні вироби також можна купувати лише у спеціалізованих місцях. На стихійних ринках та в переходах вони набирають вологу. Також обов'язково перевіряйте термін придатності.

Віддайте перевагу українському виробнику!

     Якщо іграшки зроблено в Україні, найчастіше виробники пишуть склад та вказують гарантійний термін.

     Держпродспоживслужба в Дніпропетровській області проводила лабораторні дослідження протягом декількох років щодо якості та безпечності штучних ялинок, відібраних у різних торговельних мережах. За висновками експертизи, один зразок був визначений як неякісний та не відповідав вимогам з безпечності.

     А найбезпечніше — іграшки власного виробництва. Тим більше, що у світі зараз тренд на екологічність. Вже багато хто перейшов на ялинки в горщиках, щоб потім їх висадити. А на маленькі ялинки можна повісити іграшки, зроблені своїми руками, чи цукерки. Так ви уникнете шкідливого впливу пластику та інших матеріалів.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux