З метою виконання протоколу наради начальника обласної військової адміністрації з начальниками районних військових адміністрацій від 28.10.2024 спеціалістами Дніпровського районного управління проводяться комісійні моніторингові обстеження стану організації харчування дітей у закладах освіти Дніпровського району.
У ході роботи приділено увагу стану організації харчування дітей, матеріально-технічному забезпеченню, дотриманню технології під час приготування страв відповідно до погоджених з Держпродспоживслужбою сезонних меню, дотриманню вимог постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».
Проведено моніторингові обстеження 27 закладів загальної середньої освіти та 10 закладів дошкільної освіти Дніпровського району, а саме: Підгородненської міської ради, Чумаківської сільської ради, Петриківської селищної ради, Солонянської селищної ради, Ляшківської сільської ради та Новоолександрівської сільської ради.
Головною передумовою роботи закладів освіти в режимі очної та змішаної форм навчання є наявність та задовільний стан захисних укриттів. У закладах освіти, де організована очна та змішана форми навчання (при перебуванні дітей у закладі протягом 4 і більше годин), передбачено гаряче харчування дітей.
У навчальних закладах виконуються норми харчування, фактичне меню та асортимент буфетної продукції відповідають погодженим. При роботі персонал дотримується вимог санітарного законодавства та законодавства з питань безпечності та якості харчових продуктів, обмежень щодо вмісту солі, цукру та жирів у готових стравах та наповнення «тарілки здорового харчування».
При опитуванні учнів щодо якості харчування у шкільній їдальні більшість школярів відмітили, що страви, які готують кухарі у закладі, смачні. Фахівці управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства нагадали адміністрації закладу, класним керівникам про необхідність проведення інформаційної роботи з батьками щодо важливості виховання культурно-гігієнічних навичок під час споживання їжі та забезпечення здорового харчування дітей.
Ознайомитися з чотиритижневим меню можна не лише на інформаційному стенді у навчальному закладі в батьківських куточках, а також у соціальній мережі, на вебсайті закладу та батьківських чатах.
Крім цього, за ініціативою управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства, керівництвом навчального закладу проводиться анкетування батьків щодо персональних харчових звичок та оцінювання якості організації харчування учнів у школі. Отримані результати після опрацювання надалі будуть використані для поліпшення організації харчування та розширення меню.
Водночас, під час здійснення моніторингового обстеження з персоналом харчоблоку, медичними працівниками, відповідальними за організацію харчування особами проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо дотримання гігієнічних вимог стосовно поводження з харчовими продуктами задля уникнення ризиків виникнення спалахів кишкових інфекцій та харчових отруєнь.