З метою вивчення стану організації харчування дітей у закладах освіти Нікопольського району спеціалісти Нікопольського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області здійснили моніторинг у закладах загальної середньої освіти Мозолевської сільської територіальної громади.
Результати моніторингу дозволять покращити якість харчування у навчальних закладах громади, виявити можливі проблеми та знайти ефективні шляхи їхнього вирішення. Адже якісне та безпечне харчування – це запорука здоров’я та добробуту дітей.
Питання, що підлягають перевірці та аналізу під час здійснення моніторингу:
• наявність необхідних матеріально-технічних умов для організації харчування дітей;
• дотримання санітарно-гігієнічних умов на харчоблоку;
• різноманітність харчування;
• виконання норм споживання основних груп харчових продуктів;
• дотримання загальних гігієнічних вимог до харчових продуктів;
• упровадження системи НАССР тощо.
Проаналізувавши роботу перевірених навчальних закладів, директорам рекомендовано здійснювати постійний контроль за дотриманням вимог щодо організації харчування учнів, вживати ефективних заходів щодо усунення виявлених недоліків.
Результати моніторингу обговорено на робочій нараді при голові Мозолевської сільської ради Нікопольського району, в якій взяли участь спеціалісти Нікопольського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області, керівники відповідальних структурних підрозділів виконавчого комітету Мозолевської сільської ради та керівники закладів загальної середньої освіти громади.
Учасники наради обговорили питання щодо неухильного дотримання санітарного законодавства під час організації харчування у закладах освіти, дотримання примірного чотиритижневого сезонного меню відповідно до постанови КМУ від 24.03.2021 № 305. Також під час проведення наради спеціалістами Держпродспоживслужби акцентовано увагу на основних заходах профілактики спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, харчових та нехарчових отруєнь, безпечності та якості харчових продуктів, правилах щодо їхнього приймання, транспортування та зберігання.
У ході обговорення учасники мали змогу поставити актуальні питання та отримати вичерпні компетентні відповіді, зокрема рекомендації щодо організації належного та безпечного харчування у закладах освіти Мозолевської сільської територіальної громади Нікопольського району Дніпропетровської області.