• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Моніторинг стану водопостачання територіальних громад Нікопольського району

Вода – це цінний, але обмежений ресурс, особливо в Нікопольському районі, коли після дій російських агресорів майже весь район залишився без централізованого питного водопостачання. Тому поява питної води в кранах мешканців територіальних громад Нікопольського району знакова подія, якій передувала величезна, складна робота.

Весь цей час Нікопольське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області комунікує з органами місцевого самоврядування, підприємствами питного водопостачання щодо нагальних питань забезпечення населення району питною водою, безпечність та якість якої відповідає вимогам ДСанПіНу «Показники безпечності та окремі показники якості питної води в умовах воєнного стану та надзвичайних ситуаціях іншого характеру та ДСанПіНу № 2.2.4-171-10 «Про затвердження санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначені для споживання людиною».

У липні поточного року спеціалістами Нікопольського районного управління проводився моніторинг (збір інформації) на 4 водоканалах Нікопольського району щодо стану централізованого/децентралізованого питного водопостачання.

У ході моніторингу встановлено, що станом на сьогодні завершено приєднання новозбудованого магістрального водогону до водоочисних споруд водоканалів, а також проведено всі необхідні пусконалагоджувальні роботи. Подачу води для споживачів з даного водогону вже здійснюють КП «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства Марганецької міської ради», МКП «Покровське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства», КП «ДНІПРО» Червоногригорівської селищної ради. Даними підприємствами вжито заходи з промивки та дезінфекції водопровідних споруд і мереж, з послідуючим лабораторним контролем води.

Наразі централізоване питне водопостачання забезпечено в м.Нікополь, в населених пунктах Марганецької міської ОТГ, Червоногригорівської селищної ТГ, Мирівської сільської ТГ. В інших громадах району, де роботи з відновлення питного централізованого водопостачання вже на завершальному етапі, продовжують працювати 8 станцій очищення води, джерелами якої є 2 громадських колодязя, 6 свердловин, та продовжують функціонувати 46 пунктів видачі питної води, що дає змогу забезпечити населення питною водою належної якості.

Підприємствами централізованого питного водопостачання забезпечено проведення виробничого лабораторного контролю питної води, яка подається населенню. Згідно з останніми результатами, питна вода не відповідає нормативним показникам з каламутності, кольоровості та перманганатній окиснюваності. Незважаючи на бойові дії, підприємства докладають максимум зусиль для очищення питної води, доведення її безпечності та якості до державних норм.

Що стосується води з альтернативних джерел (колодязі, свердловини), яка подається населенню після проходження очищення системами зворотного осмосу (станції очищення води), то, згідно з результатами лабораторних досліджень, така вода відповідає нормативним вимогам.

Проблемні питання організації централізованого питного водопостачання обговорено спеціалістами Нікопольського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області на робочих нарадах з керівництвом водоканалів, у голови та начальника управління житлово-комунального господарства Томаківської селищної ОТГ.

Під час моніторингу спеціалістами Нікопольського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області надано консультативно-методичну допомогу щодо дотримання вимог чинного санітарного законодавства у сфері питного водопостачання, своєчасного вжиття адекватних санітарно-гігієнічних та протиепідемічних заходів.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux