• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Моніторинг території Дніпропетровської області на встановлення фітосанітарного стану 2021
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 20 квітня 2021 року о 14:56

     На сьогоднішній день одним із найважливіших завдань Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області є своєчасне виявлення, локалізація та ліквідація регульованих шкідливих організмів. З метою встановлення фітосанітарного стану Дніпропетровської області, відповідно до затвердженого річного плану, розпочато проведення щорічних обстежень та заходів для виявлення, локалізації та ліквідації вогнищ зараження карантинними організмами.

     Обстеження та/або моніторинг проводяться з такою періодичністю:

   -два рази на рік - у карантинних зонах, місцях виробництва та маркування дерев’яного пакувального матеріалу, пунктах карантину рослин та прилеглої до них території (трикілометрової зони) залежно від фенологічної фази періоду вегетації рослин та/або біології розвитку регульованого шкідливого організму;

   -щороку - на територіях, де вирощується насіння та садивний матеріал, на сортодослідних станціях, у плодорозсадниках, інтродукційно-карантинних розсадниках і карантинних оранжереях, ботанічних садах, на територіях, де вирощуються рослини з імпортного насіння та садивного матеріалу, місцях зберігання об’єктів регулювання, на територіях регульованих зон та лісових насаджень;

   -один раз на два роки - на територіях, де здійснюється виробництво та переробка сільськогосподарської продукції, на землях осіб, де не виявлено карантинних організмів, та на прилеглих до них територіях.

     Для забезпечення більш достовірного визначення фітосанітарного стану та на виявлення стадії імаго багатьох видів лускокрилих, короїдів та інших стовбурових шкідників спеціалістами управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області використовується феромонний моніторинг на виявлення шкідників сільськогосподарських та лісових рослин та запасів за допомогою феромонних пасток у господарствах, лісгоспах, елеваторах та зерносховищах. Перевага феромонного моніторингу порівняно з візуальним обстеженням полягає в можливості виявлення шкідників при достатньо низькій чисельності. Залежно від біології комах для феромонного моніторингу використовуються пастки різних типів.

     Моніторингові обстеження феромонними пастками є надійним індикатором для визначення початку сезону розмноження карантинних та аборигенних шкідливих комах. Пастки приваблюють самців комах у радіусі кількох кілометрів та дозволяють затримати певну кількість особин - представників виду, на який встановлено феромон. Пастки як дієвий засіб можуть використовуватися і для знищення та дезорієнтації самців більшості видів шкідливих комах, що приводить до зниження їх чисельності.

     У разі виявлення вогнища невідомих шкідників Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області закликає громадян, фермерів, керівників агроформувань та комунальних служб у містах звертатися до спеціалістів служби для проведення обстежень територій з метою встановлення фітосанітарного стану та комплексу заходів для знищення або регулювання чисельності шкідливих комах.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux