• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Медичні огляди: які зміни у проходженні медоглядів очікувати з 1 жовтня?

Павлоградським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області, відповідно до повноважень та покладених завдань, у серпні/вересні поточного року, а саме під час здійснення комісійних обстежень закладів освіти міст Павлограда, Тернівки, Троїцької, Межиріцької, Вербківської, Юр’ївської, Богданівської сільських рад, проведено активну роботу щодо надання консультативної та методичної допомоги працівникам закладів освіти щодо організації медичних оглядів та впровадження заходів профілактики інфекційних захворювань у режимі співпраці.

Ця співпраця спрямована на забезпечення безпеки здоров'я як працівників, так і учнів, що особливо важливо в умовах воєнного стану та ризиків, пов'язаних з інфекційними захворюваннями.

Працівниками управління проведено 236 бесід із керівниками відділів освіти, директорами шкіл та завідувачами дитячих садочків, в яких тема проходження медичних оглядів працівниками певних професій в умовах 2024 року є однією із актуальних. Поінформовано, що з 01 жовтня 2024 року набирає чинності наказ Міністерства охорони здоров’я України від 08 листопада 2023 року № 1925 «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 23 липня 2002 року № 280». Нормативний документ визначає нові вимоги при проходженні медичних оглядів, зокрема особиста медична книжка (Форма № 1-ОМК) буде видаватися особі у разі відсутності протипоказань для ведення відповідного виду діяльності та наявності обов’язкових профілактичних щеплень.

Кого торкнуться зміни?

Насамперед зміни торкнуться переліків виробництв, професій та організацій, до роботи в яких не можуть бути допущені невакциновані особи або особи, хворі на визначені інфекційні хвороби.

Змінено також перелік інфекційних хвороб, носійство або захворювання на які є підставою для недопуску до виконання професійних обов’язків. Так, перелік було розширено інфекційними хворобами, що можуть викликати надзвичайні ситуації у системі громадського здоров’я, а натомість виключені такі, що не передаються від людини до людини.

Найбільших змін зазнав перелік необхідних обстежень для проведення обов’язкових медичних оглядів. Перелік доповнено обов’язковими лабораторними (загальний аналіз крові і сечі, глюкоза крові), інструментальними (вимірювання артеріального тиску та ЕКГ) і фізикальними обстеженнями. Враховуючи, що деякі сфери діяльності працівників, які проходять медичний огляд, пов’язані зі щоденним безпосереднім контактом з людьми, до необхідних лікарів-спеціалістів додано лікаря-психіатра.

Флюорографія або рентгенологічне обстеження органів грудної клітки проводитиметься виключно за наявності факторів ризику у працівника туберкульозної інфекції – після проходження анкетування.

Бактеріологічні дослідження (так звані «кишкова група» і «мазок на стафілокок») стануть обов’язковими лише для працівників, які безпосередньо пов’язані з виготовленням та реалізацією продуктів харчування, до такої категорії відносяться працівники харчоблоків.

Вакцинація – найліпший засіб специфічної профілактики інфекційних хвороб. Уже з жовтня 2024 року, якщо працівник ризикує інфікуватися при виконанні професійних обов’язків та/або може інфікувати інших і проти зазначених інфекційних хвороб є специфічна профілактика, такий працівник не допускатиметься до роботи не маючи відповідного захисту.

Новацією є запровадження електронної медичної книжки в електронній системі охорони здоров’я. Паперові медичні книжки поступово відійдуть у минуле. З огляду на це, роботодавцям варто уважно ставитися до питання достовірності паперових медичних книжок працівників, позаяк незабаром їх буде переведено в електронний формат.

У ході бесід, спеціалісти Павлоградського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області попередили, що, відповідно до ч. 5 ст. 45 Закону України «Про систему громадського здоров’я», як і раніше, у роботодавця залишається право відстороняти від роботи або притягувати до дисциплінарної відповідальності працівників, які без поважних причин не пройшли в установлений термін обов’язковий медичний огляд у повному обсязі.

Також акцентовано увагу на тому, що, відповідно до п. 11 Порядку проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.05.2001 № 559, для проведення обов’язкового періодичного медичного огляду роботодавець складає список працівників, які повинні пройти цей огляд, та погоджує його з територіальним органом Держпродспоживслужби.

Крім того, під час бесід зауважено на необхідності дотримання правил особистої гігієни. Спеціалісти Держпродспоживслужби вкотре нагадали, що дбати про своє здоров’я необхідно не лише шляхом проходження медичного огляду, але й постійно дотримуватися правил здорового способу життя, фізичних навантажень, особистої гігієни, правильно харчуватися, стежити за режимом праці та відпочинку.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux