• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Контроль водопостачання населенню Новомосковським районним управлінням

     Питання забезпечення населення якісною питною водою завжди було нагальним, а в умовах війни потребує ще більшої уваги. На виконання протоколу Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій від 07.12.2022 № 11, за ініціативи Новомосковського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області, винесено Розпорядження начальника Новомосковської районної військової адміністрації від 08.03.2023 № 30 «Про стан забезпечення населення якісною питною водою на території Новомосковського району».

     Минулого тижня спеціалісти Новомосковського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області взяли участь у роботі комісії з перевірки стану об’єктів централізованого питного водопостачання смт Гвардійського та смт Черкаського. Надавачем послуг з централізованого водопостачання цим населеним пунктам є ТОВ «КОМСІТІ», яке купує питну воду в КП «Новомосковськводоканал», що, в свою чергу, отримує підготовлену питну воду з мереж КП «Дніпроводоканал» ДМР.

     За результатами роботи комісії встановлено, що загалом протяжність мереж водопостачання, які потребують заміни або проведення капітального ремонту, становить близько 70% від загальної протяжності. Відсутній проєкт санітарно-захисної смуги уздовж водогону. На підприємстві відсутній технологічний регламент виробництва питної води або інший документ з описом технологічного процесу виробництва питної води. Не розроблена робоча програма виробничого контролю з переліком показників, що потребують контролю, із зазначенням порядку його здійснення, місця та календарних графіків відбору проб води для лабораторних досліджень. До Новомосковського районного управління Головного управління в Дніпропетровській області у 2023 році не надавалися звіти про результати систематичного виробничого контролю за безпечністю та якістю води, що не дає можливості провести повну гігієнічну оцінку безпечності та якості питної води за такими показниками як показники епідемічної безпеки (мікробіологічні, паразитологічні) та за санітарно-хімічними показникми (органолептичні, фізико-хімічні, санітарно-токсикологічні).

     Спеціалістами Новомосковського районного управління Головного управління в Дніпропетровській області надано рекомендації керівництву зазначених підприємств та органам місцевого самоврядування щодо необхідності визначення резервних підземних джерел водопостачання для забезпечення населення якісною питною водою на випадок зупинки водопостачання з централізованого водогону; визначення джерела та алгоритму забезпечення населення питною водою на випадок надзвичайних ситуацій на підприємстві; передбачення у місцевому бюджеті коштів для виконання всіх необхідних заходів із забезпечення населення якісною питною водою, що відповідає Державним санітарним нормам та правилам «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10), затвердженим наказом МОЗ України від 12.05.2010 № 400.

     Загалом на території Новомосковського району розташовано 12 підприємств, що є надавачами послуг з централізованого питного водопостачання, на обслуговуванні яких - 120 об’єктів водопостачання.

     Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області вкотре нагадує, що питна вода, яка використовується населенням, повинна відповідати Державним санітарним нормам та правилам "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною" (ДСанПіН 2.2.4-171-10), які є обов'язковими для виконання органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми власності та підпорядкування, діяльність яких пов'язана з проєктуванням, будівництвом та експлуатацією систем питного водопостачання, виробництвом та обігом питних вод, наглядом і контролем у сфері питного водопостачання населення, та громадянами.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux