У літню пору навіть у мирний час збільшується кількість випадків гострих кишкових інфекцій. А із початком повномасштабної війни ризики виникнення таких хвороб значно зросли, цьому сприяли обмежений доступ до питної та чистої води, умови дотримання особистої гігієни, перебування в місцях скупчення людей, обмеженість умов дотримання температурного режиму виробництва, зберігання та реалізація харчових продуктів унаслідок аварійних відключень в енергосистемі, вимушений запас харчових продуктів і при цьому нехтування термінами споживання продуктів тощо.
Захист здоров’я та забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя населення є одним із пріоритетних напрямів діяльності Держпродспоживслужби та органів місцевого самоврядування. Нікопольським районним управлінням ініційовано розгляд даного питання на засіданнях міських, селищних та сільських комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Нікопольського району. Наразі спеціалісти управління безпосередньо взяли участь у таких засіданнях при Нікопольській міській раді та Червоногригорівській селищній раді.
На засіданнях комісій визначено та затверджено заходи, які направлені на попередження спалахів гострих кишкових та масових харчових отруєнь серед населення громад.
Нікопольське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області вкотре наголошує на дотриманні простих правил, які можуть захистити від кишкових інфекційних захворювань:
не вживати продукти та напої при найменшій підозрі щодо їхньої недоброякісності та з вичерпаними термінами споживання;
зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці та у встановлений термін;
не купувати продукти харчування (молочні та м'ясні, яйця тощо) на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
не готувати страви із запасом; приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їхнього повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці;
зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин;
не готувати багатокомпонентні страви (паштети, м'ясні салати тощо);
продукти слід добре тушкувати, проварювати або просмажувати, ретельно мити овочі та фрукти, а також обдавати їх окропом, якщо планується вживати їх сирими;
утриматися від вживання кондитерських виробів з кремом;
зберігати сире м’ясо та рибу окремо від готових страв у холодильнику;
не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо);
для пиття та приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел питного водопостачання або питну бутильовану воду; при надзвичайних ситуаціях необхідно мати запас питної води;
кип'ятити воду, яка використовується для вживання, вмивання чи миття рук та посуду, якщо є сумніви щодо її якості;
перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом; обов’язково мити руки після відвідування туалетів;
при відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни; дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти.
У разі виявлення перших ознак кишкового захворювання або харчового отруєння необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров’я!
Не нехтуйте правилами, які допомагають уберегтися від інфекційних хвороб, бережіть себе, турбуйтеся про близьких вам людей і будьте здорові!