• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Карантинна рослина - амброзія полинолиста
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 08 серпня 2023 року о 16:46

     Полинолиста амброзія – найпоширеніший вид амброзії в межах України. Ця карантинна рослина виявлена на території 23 областей, в тому числі у Дніпропетровській. Рослина швидко розмножується, і ресурси довкілля амброзія використовує значно ефективніше, ніж інші рослини. Це має сумні наслідки для ґрунту, бо він пересихає та стає виснаженим. Окрім того, амброзія полинолиста ефективно затіняє рослини, які ростуть поруч, ускладнюючи їхнє життя. Амброзія полинолиста створює небезпеку для посівів, що у кілька разів знижує врожай зернових та насіннєвих культур. 

     Також ця рослина належить до небезпечних рослин-алергенів та завдає велику шкоду населенню. Значної шкоди здоров’ю людини амброзія завдає в період цвітіння, яке починається у кінці липня та може тривати до перших осінніх заморозків. Кожна квітка викидає в атмосферу мільярди частинок пилку, які можуть розноситися вітром на відстань до 500 км. Алергени, що містяться в пилку, швидко руйнують захисний бар’єр слизових оболонок людини, викликає свербіж та почервоніння шкіри та навіть підвищення температури тіла. В окремих випадках може бути набряк легень, ускладнення нападів бронхіальної астми та хронічних астматичних бронхітів. 

     Тож маємо достатньо вагомих причин для боротьби з цим небезпечним бур’яном! На сьогоднішній день у Дніпропетровській області діє програма, яку розроблено для ліквідації та боротьби з цією карантинною рослиною «Регіональна програма з локалізації та ліквідації амброзії полинолистої та інших карантинних організмів на території Дніпропетровської області протягом 2012 ‒ 2026 років». Основними цілями програми - є проведення комплексу заходів із локалізації та ліквідації вогнищ карантинного бур’яну на території Дніпропетровської області, зменшення кількості випадків захворювання на алергію серед населення, пов’язаних з цвітінням амброзії, підвищення ефективності виробництва сільськогосподарської продукції, посилення уваги громадськості до існуючої проблеми шляхом популяризації знань та роз’яснень щодо шкідливості бур’яну-алергену, приведення в належний фітосанітарний, екологічний та естетичний стан території області, забезпечення контролю за виконанням заходів проти карантинного бур’яну підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, посадовими особами та громадянами. 

     Враховуючи велику шкідливість амброзії полинолистої, як для сільського господарства, так для здоров’я людини, боротьба з нею є одним з важливих і першочергових завдань усіх землекористувачів. Для ефективної боротьби необхідне застосування одночасного та систематичного комплексу агротехнічних, механічних, хімічних заходів та інформаційних кампаній. Боротьбу з амброзією слід розпочинати щорічно до цвітіння та утворення насіння, методом виривання з корінням, регулярного покосу або засіванням сумішшю газонних трав, не допускати засмічення ґрунту та сільгосппродукції. 

     Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області повідомляє про те, що за I півріччя 2023 року, згідно з Регіональною програмою, було застосовано механічний та агротехнічний методи обробки для ліквідації амброзії полинолистої на площі 35,438 тис.га, проведено обробку земель сільськогосподарського призначення гербіцидами на площі 4,7884 тис.га.  

     Закликаємо мешканців, керівників підприємств, організацій усіх форм власності та землекористувачів до плідної співпраці зі знищення амброзії на засмічених ділянках. Адже лише спільними зусиллями можливо призупинити поширення злісного карантинного бур’яну.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux