• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та поширення основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 2.11.2023 року
опубліковано 02 листопада 2023 року о 15:37

     Метеорологічні умови

    У третій декаді жовтня та на початку І декади листопада спостерігалась аномально тепла з опадами погода. Середньодекадна температура повітря виявилась на 6,7° вище за середню багаторічну і становила 13,1º тепла. Максимальна температура повітря підвищувалась до 23,6° тепла, поверхня ґрунту в цей час прогрівалась до 31° тепла. Мінімальна температура повітря знижувалась до 2,8° тепла, поверхня грунту в цей час охолоджувалась до 2º тепла.

    Сума опадів за звітний період склала 20 мм, або 120% норми. Агрометеорологічні умови декади були сприятливі для росту та розвитку озимих культур.

 

     Фенологія культур

    озима пшениця – кущення;

    озимий ріпак – розетка.


     Шкідники та хвороби озимої пшениці й озимого ріпаку

    Триває шкодочинність гусениць озимої совки ІІ покоління на 27% обстежених площ посівів озимих культур за середньої чисельності 0,3 гус./м², пошкоджено у середньому 1,5% рослин. За віковим складом гусениці ІУ віку складають 70%, У - 30%.

    Личинки злакових мух завершують живлення на посівах озимої пшениці. Личинками шведської мухи заселено 34% обстежених площ посівів озимої пшениці, личинками гессенської мухи - 31%, личинками пшеничної - 27%. Пошкоджено у середньому 0,6% рослин, максимально - 2% за середньої чисельності личинок шведської мухи – 0,9 лич./м², гессенської – 0,7 лич./м², пшеничної – 1 лич./м².

    Заселено 11% обстежених площ посівів озимої пшениці личинками хлібної жужелиці, середня чисельність личинок - 0,2 екз./м², максимально – 2. За віковим складом личинки ІІ віку становлять 59%, ІІІ – 41%.

    У теплі сонячні дні протягом ІІІ декади жовтня спостерігалось живлення хрестоцвітих блішок на крайових смугах посівів озимого ріпаку. Заселені всі обстежені площі, у середньому 2% рослин за середньої чисельності 1 екз/рослину, максимально – 3.

    Погодні умови сприятливі для активного живлення попелиць на посівах озимого ріпаку. Заселено 53% обстежених площ, середня чисельність – 1 кол./росл. при заселенні 3% рослин.


    Волога погода та коливання нічних і денних температур сприяли розвитку та поширенню основних хвороб сільськогосподарських рослин. Спостерігається незначне збільшення уражених площ та рослин хворобами.

    Борошниста роса виявлена на 28% обстежених площ посівів озимої пшениці, уражено у середньому 2,5% рослин, розвиток хвороби – 1%.

    Септоріозом уражено 20% обстежених площ посівів озимої пшениці, у середньому – 1,5% рослин. Розвиток хвороби – 1%.

    Кореневі гнилі виявлені на 6% обстежених площ посівів озимої пшениці, уражено у середньому 0,5% рослин, розвиток хвороби – 0,5%.

    Пероноспорозом уражено 35% обстежених площ посівів озимого ріпаку, у середньому – 2,2% рослин, максимально - 5%. Розвиток хвороби – 1%.

    Білою плямистістю уражено 23% обстежених площ посівів озимого ріпаку, у середньому – 2% рослин, максимально - 4%, розвиток хвороби - 1%.


     Мишоподібні гризуни

    Погодні умови та достатня кормова база сприятливі для розмноження та поширення мишоподібних гризунів на сільськогосподарських угіддях.

    Шкідники заселили 34% обстежених площ посівів озимої пшениці, середня чисельність складає 1,1 кол./га з 1,3 житлової нори, максимально - 2 кол./га з 3 житловими норами (на крайових смугах).

    Мишоподібні гризуни виявлені на 36% обстежених площ посівів озимого ріпаку, середня чисельність складає 1,2 кол./га з 1,3 житлової нори, максимально - 2 кол./га з 4 житловими норами (на крайових смугах).

    На багаторічних травах заселено 100% обстежених площ, середня чисельність колоній шкідників – 1,5 кол./га з 1,6 житлової нори, максимально - 3 кол./га з 5 житловими норами.

    На неорних землях мишоподібні гризуни виявлені на всіх обстежених площах, середня чисельність колоній складає 2,1 кол./га з 2,2 житлової нори, максимально - 5 кол. з 4 житловими норами.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux