Щорічно у жовтні в Україні починається новий епідемічний сезон. У цей період серед населення починає зростати кількість випадків респіраторно-вірусних сезонних захворювань, таких як ГРВІ, COVID-19, грип.
За даними Міністерства охорони здоров’я Україні, з початку епідсезону (з 30 вересня до 27 жовтня) на ГРВІ, грип та COVID-19 перехворіло 476 738 українців. Наразі летальних випадків унаслідок ускладнень грипу не зареєстровано. Однак зареєстровано 35 летальних випадків унаслідок ускладнень COVID-19. За даними медиків, померлі особи не мали профілактичних щеплень проти коронавірусної інфекції протягом останніх 12 місяців.
Станом на кінець жовтня - початок листопада показники інфекційної захворюваності населення Дніпропетровської області відповідають сезонним рівням та не перевищують середньобагаторічні, захворюваність на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) перебувають на сезонному рівні (за даними ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ»).
Минулого року під час епідемічного сезону 2023/2024 років на ГРВІ, грип та COVID-19 перехворіло 4715963 українці. Кількість померлих осіб від грипу, COVID-19 та ГРВІ в Україні за цей період - 1028 людей, з них 82 випадки - унаслідок ускладнень грипу.
Як відрізнити COVID-19 від грипу? Учені побудували таку залежність:
- якщо спочатку піднімається температура - це COVID-19;
- якщо першим з’явився кашель - це грип;
- спершу заболіло горло - застуда;
- сльозотеча та нежить - це алергія.
Дослідники зауважують, що не у всіх недуга протікає однаково. Утім, у переважній кількості випадків симптоми хвороб проявляються саме у такому порядку.
Ще одна відмінність: COVID-19 частіше ніж грип спричиняє втрату смаку або запаху. Але не кожен відчуває цей симптом, тому це ненадійний спосіб відокремити віруси. Також можна заразитися двома вірусами одночасно.
Які симптоми грипу? Для грипу характерний стрімкий початок захворювання. Температура здіймається до 38 градусів і вище. Для початку грипу не типові такі симптоми, як нежить чи біль у горлі. Біль у горлі може з’явитись лише на 3-4 день від початку хвороби, а нежить - на 2-3. Також характерні висока температура (з’являється не у всіх), кашель, біль у горлі, біль у м’язах, головний біль, озноб, втома, інколи діарея, блювота.
До небезпечних симптомів, при яких варто викликати швидку допомогу, належать: задишка, висипи на шкірі, кровохаркання, синюшний відтінок шкіри, блювання та/або пронос, біль у грудях, зниження тиску, сповільнений пульс, аритмія, порушення свідомості, судоми.
Які шляхи зараження грипом та скільки часу людина заразна? Як правило, найбільший ризик заразитися грипом від хворого - від дня прояву перших симптомів до 3-7 днів після. Діти та люди з ослабленим імунітетом можуть бути заразними на кілька днів довше. Якщо людина захворіла на грип, вона повинна лишатися вдома ще як мінімум добу після того, як спаде висока температура. Це правило діє в усіх випадках, крім тих, коли потрібна невідкладна медична допомога. Якщо все-таки потрібно вийти з дому, наприклад, щоб звернутися до лікаря, радимо вдягнути маску або прикривати обличчя серветкою, коли кашляєте чи чхаєте.
Застуда викликається іншими вірусами (їх понад 200). Цю хворобу найчастіше пов’язують з риновірусною інфекцією. Застуда, як правило, починається з першіння в горлі та рясного нежитю. Протягом декількох днів у людини болить горло, закладений ніс, злегка підвищена температура, зʼявляється слабкість та головний біль. Досить часто люди переносять її «на ногах».
При ГРВІ людину вважають заразною за кілька днів до появи перших проявів та поки не пройдуть усі симптоми. У більшості випадків це близько 2 тижнів. Зазвичай загальні прояви з’являються впродовж перших 2-3 днів, і саме тоді існує найвищий ризик заразитися вірусом від хворого.
Віруси наздоганяють нас у найбільш невідповідний час, тому будь-якими способами ми намагаємося якомога швидше привести себе у форму. На жаль, наші дії не завжди правильні. Тож, щоб зберегти здоров’я і не дати застуді зруйнувати плани, Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області рекомендує дотримуватися основних правил профілактики респіраторних захворювань:
• не забувайте пити достатньо рідини. Під час хвороби ми втрачаємо багато рідини разом з потом при гарячці та під час інтенсивного кашлю. Тому важливо підтримувати водний баланс;
• харчуйтеся корисно. Овочі та фрукти дуже потрібні організму під час недуги. Якщо немає апетиту, зверніть увагу на курячий бульйон. Там є багато поживних речовин. До того ж гарячі рідини допомагають зігріти нижню частину носоглотки та сприяють очищенню слизової оболонки. Це дозволяє організму швидше позбутися патогенних частинок та інфекції;
• провітрюйте приміщення. Протягів боятися не варто. Не перетворюйте дім на бункер з наглухо зачиненими вікнами. Регулярне провітрювання та вологе прибирання допоможуть легше перенести грип та застуду;
• антибіотики не лікують вірусні інфекції. Їх виписують лише при бактеріальних хворобах на кшталт пневмонії або бронхіту і лише після аналізу крові та обстеження лікаря;
• часто мийте руки з милом та обробляйте дезінфекційними засобами (антисептиками);
• зміцнюйте імунітет. Помірні фізичні навантаження, прогулянки на свіжому повітрі, правильне, збалансоване харчування та здоровий сон роблять імунітет людини сильним та запобігають як зараженню, так і важким формам хвороби та її ускладненням;
• не контактуйте з хворими. У період захворювань потрібно відмовитися від рукостискань та вітальних поцілунків, уникати близького контакту з усіма, хто має гарячку та кашель;
• найдієвіша профілактика COVID-19 та грипу - щорічна вакцинація, зокрема для людей з груп ризику. Вакцинація проти грипу не захищає від COVID-19 і навпаки. Вакцинація зменшує ризик захворювання, серйозних ускладнень, госпіталізації та смерті, відіграє важливу роль у захисті нашого здоров’я та запобіганні поширенню вірусів.
Поради для батьків - що має знати дитина, щоб не захворіти у школі:
• не торкатися обличчя забрудненими руками;
• під час чхання або кашлю прикривати рот та ніс одноразовою паперовою серветкою та викидати одразу у смітник після використання. Якщо серветки немає, не можна закривати обличчя руками, краще зробити це за допомогою рукава чи зігнутої у лікті руки. Не варто користуватися носовичками з тканини, оскільки на них мікроорганізми можуть накопичуватися та розмножуватися;
• після чхання та кашлю потрібно регулярно мити руки. У разі відсутності такої можливості - використовувати одноразові серветки з антисептичним розчином або розчин розпилити безпосередньо на руки та витерти сухою паперовою серветкою, а за відсутності - сухою та чистою тканиною;
• дотримуватися гігієни харчування.
Виконуючи всі ці правила, ви допоможете організму відбити атаку вірусів. Будьте здорові!
Про заходи профілактики ГРВІ, грипу та COVID-19 розповіла головна спеціалістка управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Маргарита Малишева під час пресконференцій в ІА «Міст-Дніпро» та ІА «Оперативна служба новин».
Детальніше – за посиланням:
ІА «Міст-Дніпро»
https://most-dnepr.info/news/society/218859_noviy_epidsezon_yak_ukraintsyam.htm
ІА «Оперативна служба новин»