Держпродспоживслужба постійно співпрацює із засобами масової інформації щодо проведення роз’яснювальної та просвітницької роботи з питань профілактики гострих інфекційних хвороб та харчових отруєнь.
Про причини виникнення та шляхи запобігання гострим кишковим інфекціям цього тижня в передачі «Тема дня» на Українському радіо Дніпро та на телеканалі «Відкритий» розповіла головний спеціаліст управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Маргарита Малишева.
Влітку збільшується ризик виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних хвороб. Адже спека створює ідеальні умови для розмноження збудників, що викликають захворювання на кишкові інфекції.
Джерелами збудників кишкових інфекцій можуть бути хворі люди та (або) так звані бактеріоносії – особи, у яких немає явних ознак та проявів хвороби.
В організм здорової людини збудники гострих кишкових інфекцій потрапляють із забрудненими харчовими продуктами та питною водою, а також через брудні руки при недотриманні правил особистої гігієни. Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.
Основні симптоми харчового отруєння — нудота і блювота, діарея, слабкість і нездужання, болі в шлунку, а також у багатьох випадках зміна кольору обличчя, озноб, підвищення температури.
Найчастіше збудники кишкових інфекції знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти тощо), немитих фруктах та овочах.
Але основною причиною виникнення гострої кишкової інфекції є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, залучення до приготування страв випадкових осіб, котрі не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму.
При гострих кишкових інфекційних захворюваннях та харчових отруєннях ефективність профілактичних заходів залежить від рівня гігієнічних знань населення та дотримання гігієнічних правил.
Одне з найважчих отруєнь – ботулізм. Його важко сплутати з іншими захворюваннями. Збудники ботулізму «живуть» в непатраній рибі, ковбасних виробах, домашніх консервах тощо. Вже через кілька годин після вживання неякісної їжі можуть з’явитися перші симптоми: різка біль в шлунку, блювота, перед очима стоїть туман, зіниці розширені, предмети двояться, особа втрачає міміку. Якщо хворій людині не буде надана негайна і кваліфікована допомога, дуже високий ризик летального результату.
У літній сезон проблема стихійної торгівлі продуктами харчування набуває найбільших масштабів, адже саме зараз погода створює сприятливі умови для розвитку хвороботворних мікроорганізмів у продукції, яка реалізується без дотримання температурного режиму. Особливо це стосується молочних, рибних та м’ясних продуктів, які вимагають особливих умов зберігання.
Харчові продукти рослинного і тваринного походження, які реалізуються на стихійних ринках, є потенційно небезпечними для споживання. Товар у таких місцях реалізується без дотримання належного температурного режиму, не пройшовши лабораторний контроль, без належного пакування, що убезпечувало б продукцію від забруднення, а також без супровідних документів, які б засвідчували безпечність продукту. Водночас особи, які продають товар з рук, не мають умов для дотримання правил особистої гігієни, що вкрай важливо при поводженні з продуктами харчування.
Таким чином з метою профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій необхідно виконувати такі заходи профілактики:
• не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаними термінами зберігання;
• не брати в дорогу при здійсненні подорожі та на відпочинок продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні);
• продукти, що швидко псуються, зберігати лише в холодильнику, обов’язково дотримуватись термінів їх зберігання;
• при купівлі харчових продуктів обов’язково звертати увагу на терміни та умови їх зберігання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб та при дотриманні температурних режимів, зазначених на упаковці та у встановлений виробником термін;
• не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб; купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;
• розливне молоко, куплене на базарі, перед вживанням обов’язково слід кип’ятити, не вживати молоко-самоквас і сир з нього без попередньої термічної обробки;
• не вживати невідомі гриби, дикорослі ягоди, трави та інші рослини;
• на відпочинку виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо);
• не готувати страви із запасом, приготовлені страви бажано вживати відразу (зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати двох годин);
• при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною проточною водою, а для споживання дітям – додатково обдати окропом;
• не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, ставків, невідомих підземних джерел водопостачання, поверхневих вод тощо;
• для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання, кип’ячену або бутильовану питну воду;
• перед приготуванням їжі та перед її вживанням слід завжди мити руки з милом;
• необхідно обов’язково мити руки після відвідування туалету;
• ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;
• сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремо, стіл, розділювальні дошки, ножі, м’ясорубку (блендер, кухонний комбайн тощо) після роботи з сирими продуктами потрібно ретельно вимити і ошпарити окропом;
• під час відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни, дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі дикорослі ягоди, гриби та інші продукти невідомого походження;
• для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно визначеними місцями відпочинку та відповідно облаштованими пляжами; при купанні у водоймах і басейнах не слід допускати потрапляння води до рота;
• вести боротьбу з мухами;
• захищати харчові продукти від випадкових забруднень, від комах, гризунів та інших тварин.
У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції (болі в животі, нудота, блювання, пронос, підвищена температура тіла) необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров’я!
Якщо у дитини погіршилося самопочуття, навіть незначно порушився характер випорожнень, не шукайте причин, не посилайтеся на прорізування зубів, зміну харчування – негайно звертайтеся до лікаря.
Виконання цих нескладних правил та порад допоможе уникнути захворювання та зберегти ваше здоров'я та здоров'я ваших близьких!
Пам’ятайте про профілактику і приділяйте увагу своєму здоров’ю, і жодна недуга не затьмарить ваш літній відпочинок!