Незважаючи на складність організації освітнього процесу через воєнний стан, у Дніпропетровській області продовжують працювати 796 закладів загальної середньої освіти, з яких 691 заклад працює онлайн (за дистанційною формою навчання), 102 заклади здійснюють навчально-виховний процес за змішаною формою, а 3 заклади загальної середньої освіти працюють очно.
Загальна кількість закладів дошкільної освіти та дошкільних підрозділів на базі закладів загальної середньої освіти, що наразі функціонують по області, – 955, з них працюють за дистанційною формою навчально-виховного процесу (онлайн) 578 закладів, офлайн (за очною формою) працюють 37 закладів, 173 заклади дошкільної освіти області здійснюють навчально-виховний процес за змішаною формою.
Крім того, по області працюють 53 професійно-технічні навчальні заклади, з яких 1 – очно, 20 – дистанційно та 32 заклади – за змішаною формою навчання; 135 закладів позашкільної освіти, зокрема очно – 6, дистанційно – 43 та за змішаною формою – 78 закладів позашкільної освіти.
При перебуванні дітей у закладі освіти, незалежно від форми власності, повинно бути організоване гаряче харчування.
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305, основними способами організації харчування у закладах освіти та закладах оздоровлення та відпочинку є:
1) приготування та реалізація готових страв закладом освіти та закладом оздоровлення та відпочинку самостійно (працівниками, що входять до штатного розпису закладу);
2) організація харчування постачальником харчових продуктів та/або послуг з харчування (кейтеринг або аутсорсинг). У такому разі штат їдальні (харчоблоку), буфету не належить до штатного розпису відповідного закладу.
У закладах дошкільної освіти кейтеринг застосовується у разі відсутності харчоблоку, а також, як виняток, організація кейтерингу допускається на час проведення ремонтних робіт (реконструкція, капітальний ремонт тощо) харчоблоку такого закладу та ремонту чи придбання технологічного обладнання, що використовується на харчоблоку такого закладу;
3) організація роздрібної торгівлі харчовими продуктами через буфет, торговельні автомати тощо (окремо або у поєднанні з іншим способом, визначеним цим пунктом), крім закладів дошкільної освіти.
Режим (кратність) харчування може організовуватися:
одноразово - сніданок;
дворазово - сніданок та обід;
триразово - сніданок, обід та підвечірок або вечеря;
чотириразово - сніданок, обід, підвечірок, вечеря;
п’ятиразово - сніданок, другий сніданок, обід, підвечірок, вечеря.
У закладах загальної середньої освіти для здобувачів освіти 1-11 (12) класів незалежно від навчальної зміни (у разі організації в закладі освіти змінного навчання), повинно бути організовано щонайменше одноразове гаряче харчування відповідно до норм харчування.
За заявою одного з батьків або інших законних представників здобувачам загальної середньої освіти можуть надаватися гарячі обіди.
Для здобувачів загальної середньої освіти, зарахованих до груп подовженого дня, залежно від режиму роботи таких груп організовується триразове (сніданок, обід та підвечірок) харчування (для 1-4 класів) та дворазове (для 5-9 класів) харчування.
Режим (кратність) харчування у закладах оздоровлення та відпочинку з денним перебуванням понад чотири години залежить від режиму роботи такого закладу. Інтервал між прийомами їжі не повинен перевищувати чотири години.
У закладах освіти та закладах оздоровлення та відпочинку з цілодобовим перебуванням здобувачів освіти/дітей повинно бути організовано п’ятиразове харчування з не менше ніж триразовим споживанням гарячої їжі.
У закладах дошкільної освіти режим (кратність) харчування залежить від режиму роботи закладу. Проте тривалість сніданку, другого сніданку, підвечірку і вечері повинна становити не менше, ніж 20 хвилин, обіду – 25-30 хвилин.
Діти, які перебувають у закладі більше чотирьох годин, обов’язково забезпечуються харчуванням! При цьому режим (кратність) харчування може бути одно- або дворазовий з інтервалами між прийманнями їжі не більше трьох - чотирьох годин. Це може бути сніданок та/або обід.
У закладах дошкільної освіти, в яких встановлено режим роботи чотири та менше годин на добу, харчування організовується за рішенням їхнього засновника (засновників).
У разі перебування дітей у закладі дошкільної освіти 12 та менше годин, але більше ніж вісім годин, режим (кратність) харчування повинен бути триразовим: орієнтовно для ясельних груп - сніданок з 8 години до 8 години 20 хвилин, обід з 11 години 30 хвилин до 12 години, вечеря з 15 години 30 хвилин до 16 години; для дошкільних груп - сніданок з 8 години 30 хвилин до 8 години 50 хвилин, обід з 12 години 30 хвилин до 13 години, вечеря з 16 години 30 хвилин до 16 години 50 хвилин.
У разі перебування дітей у закладі дошкільної освіти більше 12 годин необхідно організувати обов’язкове чотириразове харчування, при цьому вечерю слід передбачити з 18 години 30 хвилин до 19 години.
У закладі дошкільної освіти з цілодобовим перебуванням повинно бути організовано п’ятиразове харчування з не менше ніж триразовим споживанням гарячої їжі.
У разі вибору способу організації харчування шляхом приготування та реалізації готових страв заклад освіти самостійно затверджує примірне чотиритижневе сезонне меню за погодженням з територіальним органом Держпродспоживслужби (крім випадків, коли використовується меню, рекомендоване МОЗ), а також щоденне меню-розклад.
У разі наявності буфету заклад організовує його роботу та затверджує його асортимент з урахуванням встановлених МОЗ вимог до організації харчування, переліку харчових продуктів, які заборонено реалізовувати у шкільних буфетах та торговельних апаратах у закладах загальної середньої освіти.
Примірне чотиритижневе сезонне меню та щоденне меню-розклад повинно враховувати особливі дієтичні потреби здобувачів освіти/дітей (у разі наявності), сезонність, наявні харчові продукти, порцію страв для різних вікових груп, а також відповідати вимогам санітарного законодавства та нормам харчування.
З метою створення безпечного, здорового освітнього середовища та безпечних умов для оздоровлення та відпочинку детальніше з вимогами до організації харчування здобувачів освіти/дітей можна ознайомитися у постанові Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».
Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області та його територіальні підрозділи в межах своїх повноважень та компетенції здійснюють контроль за організацією харчування дітей у закладах освіти, зокрема шляхом розгляду примірних чотиритижневих сезонних меню.
Про форми навчання та організацію харчування у закладах освіти Дніпропетровщини розповіла головна спеціалістка ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Маргарита Малишева під час участі у пресконференціях в ІА «Міст-Дніпро» та ІА «Оперативна служба новин».
https://most-dnepr.info/news/society/210280_zakladi_osviti_ozdorovlennya.htm