Фальсифікація меду: види та методи виявлення

      Мед – це не просто смачний, але й дуже корисний продукт. Справжня його цінність криється у речовині натурального походження. Але для отримання великої кількості натурального продукту потрібні значні витрати. Тому недобросовісні торговці дуже часто вдаються до фальсифікації меду. Звичайний споживач розпізнати підробку не завжди здатний. Тож придбати справжній корисний продукт – справа зовсім не проста.

Способи фальсифікації меду

     Для фальсифікації меду використовують додавання цукрового сиропу, крохмальної та бурякової меляси, сахарину, крейди, борошна, деревної тирси та інших речовин. Про користь такого продукту годі й казати. У кращому випадку він не завдасть жодної шкоди організму.

     Дуже часто на ринках штучний мед видають за натуральний. Він хоч і схожий за кольором та запахом, але не має ніяких цілющих властивостей.

     Одним із способів фальсифікації меду є спроба збільшити обсяг одержуваного продукту за рахунок годівлі бджіл у період медозбору цукровим сиропом. У цьому випадку готова маса не має великої лікувальної сили, оскільки користь речовини безпосередньо залежить від властивостей рослин, із яких збирається мед.

     Саме «цукровий» мед найчастіше споживачі приймають за натуральний. На жаль, визначити цей вид фальсифікації меду дуже складно, навіть у лабораторних умовах. Пов'язано це з тим, що деякі сорти квіткового продукту мають усі ті якості, які характерні і для «цукрового» продукту.

Як визначити фальсифікат за зовнішніми ознаками

     Фахівці дають ряд рекомендацій, що допоможуть визначити фальсифікат за допомогою зовнішніх ознак:

  • Натуральний продукт повинен мати справжній медовий аромат.
  • Білий мед має вас насторожити, оскільки такий продукт може містити багато цукру.
  • Темно-бурий відтінок свідчить про те, що мед падевий.
  • Карамельний аромат меду має насторожити. Він може свідчити про штучне походження товару або про його плавлення.
  • Важливим показником є густота маси, яка має відповідати сорту меду.
  • Натуральний продукт добре накручується на ложку. Неякісний рідкий мед, що стікає з ложки, свідчить про неготовність речовини. Занадто водянистий продукт не можна довго зберігати. Він може заграти.
  • У зимовий період будь-який мед має бути густим. Якщо ви побачили у продажу рідкий продукт, висока ймовірність того, що він розведений або його прогрівають, отже, корисних речовин у ньому вже немає.
  • Зверніть пильну увагу на те, чи не бродить продукт бджільництва. Для цього його необхідно перемішати. Якщо при цьому з'являються бульбашки, піна, кислий запах або консистенція речовини рідка, то все це свідчить про те, що мед уже заграв.
  • Дуже важливо звернути увагу на етикетку на упаковці. На ній має бути вказана інформація про те, де отримано мед. Біла етикетка вказує на високу якість продукту. А ось синя говорить про те, що речовина має падеве походження.
  • Не варто купувати мед, який зібрано з рослин біля траси або дороги, оскільки в такому продукті містяться свинцеві елементи, накопичені у квітах.
  • Справжній мед легко розтирається між пальцями. А ось підроблений абсолютно не всотується, а скочується грудочками.

     Для визначення у складі води та цукру необхідно його капнути на аркушик паперу. Якщо ви помітили, що навколо краплі утворилося вологе коло, ви маєте справу з фальсифікатом.

     Для визначення фальсифікату за зовнішніми ознаками враховуються такі параметри, як запах, колір, смак і консистенція. Важливу роль відіграє відтінок продукту. Різні сорти меду мають різний колір:

  • акацієвий – білий,
  • липовий – бурштиновий,
  • падевий – темний,
  • гречаний – коричневий.

     За смаком і ароматом теж можна судити про якість продукту. Запах має бути медовим, але не карамельним. Аромат карамелі характерний для падевого продукту. Звичайному покупцеві складно відрізнити натуральний запах від синтетичних ароматизаторів. А ось досвідчені бджолярі з таким завданням справляються дуже просто.

     Майте на увазі також, що натуральний мед прозорий, але злегка мутнуватий. А ось підроблений продукт буде завжди дуже чистим і прозорим. Наявність невеликої каламутності свідчить лише про вміст у меду таких корисних речовин, як мінерали, декстрин, азотисті елементи, які необхідні для нормальної кристалізації. А ось у штучному продукті відсутні всі ці елементи, тому він і не кристалізується.

     Якщо мед нагадує вам рідкий сироп - не варто його купувати, оскільки його низька якість може бути небезпечною для здоров'я.

     Визначити підробку неозброєним оком не легко. Точнішу інформацію про якість продукту можна отримати тільки у лабораторних умовах. Тому фахівці рекомендують перед купівлею досконало вивчити зовнішні характеристики того сорту меду, який ви збираєтеся придбати. Літератури за цією тематикою наразі досить багато. Тільки тоді ви зможете за зовнішніми параметрами визначити, чи варто брати продукт, чи ні. При появі будь-яких сумнівів не робіть покупку.

Варто пам’ятати!

     У підприємців, які займаються реалізацією меду, обов’язково має бути державна реєстрація. Купуючи мед на офіційних ринках, споживач має право переглянути експертний висновок на продукцію. Якщо реалізація меду здійснюється в торгівельних мережах та має індивідуальне пакування, то товаро-транспортна накладна є тим документом, який засвідчує походження меду. Маркування харчового продукту має бути точним, достовірним та зрозумілим для споживача, обов’язково має містити інформацію про країну/країни походження, в якій/яких було зібрано мед.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux