• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Елітне тваринництво у Петриківському районі Дніпропетровської області
Петриківське управління в Дніпропетровській області, опубліковано 17 грудня 2021 року о 13:08

     За даними Асоціації звіроводів України, у нашій країні зареєстровано 37 звіроферм з вирощування норок. Із них десять - економічно активні, та лише чотири є ефективними. До них входить і ТОВ «ВБК «Агропромінвест», яке розташовано на території Петриківської селищної ради у Дніпропетровській області.

     Звіроферма має Експлуатаційний дозвіл для потужностей (об’єктів) з переробки неїстівних продуктів тваринного походження ще з 2016 року.

     Фахівці Петриківського управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області постійно здійснюють інспектування потужності.

     Територія звіроферми упорядкована, суцільно огороджена двометровим забором, її площа складає 44 га та розділена на 2 зони: адміністративну та виробничу. Звіроферма працює в режимі закритого типу, тому стороннім особам категорично забороняється заходити до виробничої зони.

     Утримуються норки в шедах – довгих дерев’яних навісах, які захищають тварин від сонячних променів, вітру, снігу і дощу. Розмір кліток відповідає європейському стандарту – 45х30х90. Зона вирощування норок наразі включає в себе 88 шедів, в яких утримується 114 000 голів норок, з них 75 000 - маточного поголів’я.

     При утриманні норок у господарстві використовуються технології вирощування європейської країни – Данії. Усі тварини один раз на день ретельно оглядаються у спосіб, що найменше їх турбує. Попередньо, з 9 години ранку, починається огляд працівниками ферми усіх тварин: перевіряється їхній стан, чистота кліток, наявність соломи, справність системи автоматичного водопою. Особлива увага при вирощуванні норок приділяється харчуванню, бо від цього залежить якість хутра.

     В умовах життєдіяльності тварин максимально враховано їхні біологічні потреби, зважаючи на природокліматичні умови.

     Прибирання гною на підприємстві здійснюється автоматизовано. У подальшому він проходить знезаражування, компостується та реалізується фермерським господарствам, які використовують гній на полях як цінне органічне добриво, тим самим скорочуючи використання хімічних добрив в рослинництві.

     Одержання високоякісного хутра, крім годівлі та утримання, залежить від первинної обробки шкурок. На норковій фермі кожний фахівець має свої відпрацьовані технологічні функції та чітко виконує операції: знімає, знежирює, сушить.

     Сортування шкурок проводиться за Держстандартом. Зберігаються шкурки в окремій кімнаті, де підтримується певна вологість і температура до відправлення на аукціон спеціальним транспортом.

     На сьогоднішній день господарство експортує свою продукцію до країн - членів Європейського Союзу, експорт здійснюється під контролем Держпродспоживслужби.

     Відповідно до чинного законодавства, перед завантаженням товару проводиться інспектування транспортного засобу. Звертається особлива увага на проведення якісної дезінфекції транспорту та документи, що підтверджують її проведення.

     Шкірсировина пакується у картонні коробки з попередньою термообробкою відповідно до вимог Директиви Європейського Союзу від 5 жовтня 2004 року №2004/102/ЄС.

     Перед завантаженням проводиться фотофіксація порожнього автотранспорту, огляд усіх коробок, призначених для експорту даної партії. Особливу увагу інспектори Держпродспоживслужби звертають на наявність та відповідність маркування на кожній коробці.

     У процесі завантаження здійснюється фотофіксація заповнення автотранспорту, по закінченні - автотранспорт пломбується, складається акт завантаження. Проводиться виписка супровідних ветеринарних документів. У подальшому вантаж прямує до митниці.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux