• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Електронки з фруктовими смаками під забороною? Що змінює нове антитютюнове законодавство

В.о. начальника управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Ліна Хоменко дала інтерв’ю телеканалу «Відкритий» щодо змін у антитютюновому законодавстві. 

Так, 11 липня 2024 року вступили в дію норми Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» (далі - Закон), які стосуються відповідальності за порушення вимог щодо продажу сигарет, що містять смако-ароматичні добавки.

За даними Глобального опитування молоді щодо вживання тютюну, кожна п’ята дитина в Україні вживає електронні сигарети, які продавались у нашій країні без вікових обмежень та відповідних попереджень. Україна була єдиною країною в Європі, яка не регулювала ринок електронних сигарет. Усупереч поширеному міфу, використання електронних сигарет перешкоджає, а не сприяє відмові від куріння звичайних сигарет. Ще одним способом створення ілюзії меншої шкоди сигарет є зазначення на пачках вмісту смол та нікотину, оскільки насправді сигарети з нижчим вмістом нікотину не менш шкідливі , ніж вироби з вищим вмістом. Також надзвичайно важливим є регулювання візуального оформлення сигаретних пачок: дослідження підтверджують, що попередження про шкоду вживання тютюну на сигаретних пачках дійсно сприяє зниженню поширеності куріння , тоді як використання стильних гарно оформлених пачок має протилежний ефект.

Європейський Союз заборонив продаж “традиційних” сигарет із ароматизаторами у 2017 році. Тоді заборона стосувалася всіх ароматів, окрім ментолу. А у 2019 році було заборонено й ментол.

Продаж тютюнових виробів, зокрема й електронних сигарет, неповнолітнім також під забороною.

Тож, Закон № 1978, який набрав чинності влітку 2023-го, Верховна Рада ухвалила ще наприкінці 2021 року. Його розроблено на основі Рамкової конвенції ВООЗ щодо боротьби з тютюном та Директиви 2014/40/ЄС.

Відповідно до внесених змін до Закону, забороняється продаж:


1. Рідин до Е-сигарет з нікотином або без, якщо:

- мають характерний запах або смак (містять смако-ароматичні добавки: ментол, фрукти, солодощі тощо);

- містять вітаміни та інші псевдокорисні добавки;

- містять кофеїн, таурин та інші енергетичні добавки;

- містять добавки, що роблять викиди кольоровими;

- об’єм заправлених контейнерів більше 10 мл;

- об’єм одноразових е-сигарет або одноразових картриджів більше 2 мл;

- вміст нікотину більше 20 мг в 1 мл.

 

2. Тютюнових виробів з такими добавками:

- вітаміни та інші псевдокорисні добавки;

- кофеїн, таурин та інші енергетичні добавки;

- добавки, що роблять викиди кольоровими;

- добавки, що полегшують вдихання диму або засвоєння нікотину.

 

3. Сигарет та тютюну до самокруток:

- З характерним запахом або смаком диму;

- Фільтр, папір або капсула, які містять тютюн або нікотин;

- Що містять смако-ароматичні добавки у будь-яких компонентах, таких як фільтр, папір, упаковка, капсула або мають будь-які технічні характеристики, що дозволяють змінювати запах чи смак сигарет, тютюну для самокруток або інтенсивність диму.

 

Нагадуємо підприємцям! Відповідальність за порушення вказаних вимог передбачає штраф розміром 20 000 грн. Повторне порушення протягом року – 50 000 грн.


«Звертатись до Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області можна у разі випадків куріння чи вживання тютюнових виробів, електронних сигарет, кальянів, пристроїв для нагрівання тютюну у заборонених Законом місцях. Також, якщо ви бачите рекламу, стимулювання продажу або випадки спонсорства тютюнових виробів, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, електронних сигарет, заправних контейнерів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, порушення вимог щодо маркування (медичні попередження на пачках виробів перекриті друкованою інформацією або цінниками), можете звернутись зі скаргою до ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.

Разом зі зверненням необхідно надати інформацію про суб’єкта господарювання, якщо мова йдеться про рекламу, то бажано додати фото», - зазначила Ліна Хоменко.

Тож, шановні споживачі, Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області готове приймати звернення щодо порушення ваших прав. Скаргу можна подати одним з таких способів:

  • заповнити форму на офіційному вебпорталі Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області за посиланням
  • написати листа на електронну пошту info@dp.dpss.gov.ua
  • надіслати в паперовому вигляді на поштову адресу: вул. Філософська, 39-А, м. Дніпро, 49006
  • особисто відвідати Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області за вищевказаною адресою.

Отримати додаткову консультацію з питань подання звернень про порушення вимог законодавства можна за телефоном 068 658 80 99.

Відеоінтерв’ю для ТК «Відкритий» - за посиланням: https://youtu.be/fh3VqSBbTqo?si=SnbhwTFE6xDp7WDz&t=97

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux