• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
До уваги суб'єктів насінництва та розсадництва!
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 16 лютого 2023 року о 13:35

     З метою отримання якісного насіннєвого матеріалу при вирощуванні перехреснозапильних сільськогосподарських культур (жито, тритикале, гречка, кукурудза, сорго зернове, соняшник, ріпак, гірчиця, редька олійна, суріпиця тощо) необхідно дотримуватись норм граничної просторової ізоляції від інших видів, сортів та гібридів вищезазначених культур.

     Питання дотримання норм просторової ізоляції між суб’єктами господарювання регулюється наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.10.2016 № 365 «Про затвердження Порядку узгодження розташування насіннєвих посівів».

     Відповідно до запланованого обсягу виробництва насіння та садивного матеріалу, суб’єкт насінництва та розсадництва узгоджує питання невисівання споріднених перехреснозапильних рослин з іншими суб’єктами господарювання, які використовують земельні ділянки, розташовані від насіннєвого посіву на відстані в межах норм просторової ізоляції. За результатами узгодження може укладатися угода про невисівання споріднених перехреснозапильних рослин, а також про взаємні гарантії вчасного знищення падалиці культур, які є джерелом небажаного запилення на земельних ділянках у межах норм просторової ізоляції протягом вегетаційного періоду відповідного року.

     Не пізніше 01 березня року, в якому здійснюватиметься посів, суб’єкт насінництва та розсадництва подає до відповідного територіального органу Держпродспоживслужби план-схему розташування насіннєвих посівів перехреснозапильних культур.

     Суб’єкти насінництва та розсадництва мають перевагу при розташуванні насіннєвих посівів сортів рослин (клони, лінії, гібриди першого покоління) перехреснозапильних культур перед іншими суб’єктами господарювання, що здійснюють товарне сільськогосподарське виробництво.

     Під правом на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів розуміють, що в разі подання суб’єктом насінництва та розсадництва плану-схеми розташування насіннєвих посівів перехреснозапильних рослин до відповідного територіального органу Держпродспоживслужби, інші суб’єкти господарювання не мають права розміщувати посіви споріднених перехреснозапильних рослин на відстані в межах норм просторової ізоляції.

     Суб’єкт насінництва та розсадництва, від якого план-схема надійшла першою, має право на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів.

     Підставою для відмови в наданні переваги при розташуванні насіннєвих посівів перехреснозапильних рослин є відсутність суб’єкта насінництва та розсадництва у Державному реєстрі суб’єктів насінництва та розсадництва.

     Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області нагадує суб’єктам насінництва та розсадництва, які вирощують перехреснозапильні культури, про необхідність узгодження розташування насінницьких посівів перехреснозапильних рослин та подання план-схеми розташування перехреснозапильних культур до відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна управління фітосанітарної безпеки не пізніше 01 березня 2023 року.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux