• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
До уваги селекціонерів, виробників насіння та садивного матеріалу
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 03 лютого 2021 року о 11:17

НАБУТТЯ ПРАВ НА СОРТИ РОСЛИН ТА ЇХ РЕЄСТРАЦІЯ

    Для обліку сортів та гібридів рослин в Україні створений Державний Реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні, який містить сукупність офіційних відомостей щодо державної реєстрації майнового права інтелектуальної власності на поширення сорту рослин: перелік сортів рослин, назва сорту, країна походження сорту, володілець патенту, рекомендована зона для вирощування.

    Відповідно до вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 26.09.2018 року  № 774  «Про затвердження Положення про Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні», затверджено вільний цілодобовий і безоплатний доступ до даного Реєстру. Дії, пов'язані з реєстрацією сорту рослини в Україні, регламентуються законом України «Про охорону прав на сорти рослин».

    Правова охорона надається сорту рослин, якщо його ознаками є новизна, однорідність, відмінність і стабільність. Зокрема, сорт вважається новим, якщо до дати, на яку заявка вважається поданою, заявник (селекціонер) або інша особа за його дозволом не продавали чи будь-яким іншим способом не передавали матеріал сорту для комерційного використання за один рік до цієї дати (на території України та за чотири роки - на території іншої держави).

    Відповідно до вимог статей 10 – 15 Закону України «Про охорону прав на сорти рослин» про особисті немайнові права інтелектуальної власності на сорт рослин свідчить свідоцтво про авторство на сорт рослин, про майнові права інтелектуальної власності на сорт рослин свідчить патент на сорт рослин, про майнове право інтелектуальної власності на поширення сорту рослин свідчить свідоцтво про державну реєстрацію сорту рослин.  

    Свідоцтво видається автору сорту рослин (селекціонеру) Компетентним органом шляхом подання заявки до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, формальної експертизи заявки, кваліфікаційної експертизи заявки на сорт та державної реєстрації прав.                                                                             

    Свідоцтво про державну реєстрацію сорту рослин засвідчує  право його володільця на поширення сорту і на дозвіл або заборону поширення сорту іншими особами. При цьому поширенням сорту визнається комерційне розповсюдження посадкового (садивного) матеріалу - матеріального носія сорту рослини, занесеного до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні.

     Сорти, не внесені до Державного Реєстру сортів рослин України, забороняється поширювати в Україні, якщо інше не встановлено законом. 

Право на поширення сорту в Україні виникає з дати прийняття рішення про державну реєстрацію майнового права інтелектуальної власності на поширення сорту.

Майновим правом інтелектуальної власності на поширення сорту є право його володільця на поширення сорту і на дозвіл або заборону поширення сорту іншими особами.

Право на дозвіл або заборону поширення сорту полягає в тому, що без дозволу власника майнового права інтелектуальної власності на поширення сорту не можуть здійснюватися щодо посадкового матеріалу сорту наступні дії: пропонування до продажу, продаж або інший комерційний обіг, зберігання для пропонування до продажу чи продажу.

    ДЕРЖАВНИЙ РЕЄСТР СОРТІВ РОСЛИН, ПРИДАТНИХ ДЛЯ ПОШИРЕННЯ В УКРАЇНІ НА 2021 РІК розміщений на ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНОМУ ПОРТАЛІ АПК УКРАЇНИ в розділі РЕЄСТРИ, підрозділ ДЕРЖАВНА РЕЄСТРАЦІЯ ПРАВ НА СОРТИ РОСЛИН за посиланням: https://agro.me.gov.ua/ua.                                                

Відповідно до вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 02.09.2015 р.     №667 «Про затвердження Положення про Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів» Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів організовує та здійснює державний нагляд (контроль) у сфері охорони прав на сорти рослин, а саме за:

– дотриманням юридичними особами вимог законодавства з охорони прав на сорти рослин у сфері виробництва, використання, зберігання, реалізації та розмноження садивного матеріалу сортів рослин;

– збереженістю сортів рослин, реєстрацією ліцензійних договорів на їх використання та виплатою авторської винагороди;

– веденням первинного насінництва власниками майнових прав інтелектуальної власності та підтримувачами сортів рослин;

– набуттям прав на сорти рослин та їх реєстрацією;

– ввезенням в Україну садивного матеріалу (насіння) незареєстрованих в Україні сортів рослин;

– дотриманням особистого немайнового права авторства на сорт, майнового права власника сорту, права попереднього  користування і права при відновленні прав на сорт, права на поширення сорту в Україні, прав автора сорту в разі відмови власника від майнового права на сорт, порядку вивезення з України посадкового матеріалу (насіння) сортів рослин, що містять об’єкт інтелектуальної власності, вимог угоди, укладеної між роботодавцем та автором сорту щодо виплати справедливої винагороди.

    Доводимо до вашого відома, що згідно з Річним планом здійснення заходів державного нагляду (контролю) Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів на 2021 рік Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області планує охопити перевірками 19 суб’єктів господарювання з питань дотримання вимог законодавства у сфері охорони прав на сорти рослин.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux