Реформа системи харчування у закладах освіти, розпочата в Україні у 2020 році, направлена на зміну системи харчування – від норм споживання, технологічних процесів, підходу до закупівлі продуктів, послуг харчування та обладнання харчоблоків до поведінкових аспектів і суспільного сприйняття та розуміння здорового харчування й корисних харчових звичок.
У рамках реформи було створено інтернет-портал «ЗнаЇмо» https://znaimo.gov.ua/, на якому розміщено багато корисної та доступної інформації щодо реформи, а саме: можна ознайомитися зі шкільним меню та технологічними картами приготування страв, для батьків доступна інформація щодо того, як у дітей сформувати корисні та здорові харчові звички, для
освітян – розміщена вся нормативна база, також є окремий розділ для школярів, у якому в доступній формі, з використанням ігор і тестів, викладено основи здорового харчування.
У травні 2021 року було презентовано оновлене меню для шкільних їдалень.
У ньому – 160 страв, обмежено кількість солі та цукру, жирів рослинного й тваринного походження та субпродуктів. Натомість збільшено кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, свіжих овочів і фруктів.
Також нагадуємо, що з 01 січня 2021 року набув чинності наказ МОЗ від 25 вересня 2020 року № 2205 «Про затвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти», та з 24 березня 2021 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».