Через спалах ящуру в Угорщині Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба) запроваджує посилені заходи контролю, щоб мінімізувати ризик занесення та розповсюдження цього збудника на території України.
«Наразі служба посилює контроль на кордоні та в прикордонних регіонах, що межують з країнами ЄС. Наша основна мета – запобігти проникненню ящуру на територію України. Усі заходи здійснюються у тісній координації з територіальними органами Держпродспоживслужби. Робота в цьому напрямку вже розпочата та активно ведеться», – підкреслив заступник Голови Держпродспоживслужби, Головний державний ветеринарний інспектор України Володимир Кустуров.
Зокрема, у Закарпатській, Волинській, Львівській, Івано-Франківській та Чернівецькій областях посилили контроль за клінічним станом та транспортуванням (переміщенням) сприйнятливих до захворювання видів тварин.
Одним із ключових запобіжних заходів стало запровадження заборони на випас парнокопитних тварин у 10-кілометровій зоні вздовж кордону з ЄС. Це стосується великої рогатої худоби, свиней, овець, кіз, буйволів та інших тварин, які сприйнятливі до вірусу.
На кордоні з Угорщиною передбачено посилення заходів контролю міжрегіональними територіальними органами Держпродспоживслужби, зокрема:
забезпечення пропуску пасажирів та екіпажів транспортів через дезінфікуючі килимки;
проведення дезінфекції транспортних засобів на пунктах пропуску;
забезпечення виконання заборони на ввезення продуктів тваринного походження, в тому числі із ручної поклажі та багажу громадян
Держпродспоживслужба продовжує відстежувати та аналізувати епізоотичну ситуації транскордонних хвороб тварин в світі з метою охорони території України від проникнення збудників таких хвороб з території інших країн.
Довідково. Ящур є висококонтагіозним вірусним захворюванням, яке вражає велику рогату худобу, свиней, овець, кіз, буйволів та інших парнокопитних тварин, в тому числі і диких.