• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Державний та внутрішньогосподарський насіннєвий контроль
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 12 травня 2021 року о 15:47

     Завдяки підвищенню здорової конкуренції на насіннєвому ринку, проблема виробництва високоякісного насіння стає ще гострішою, а контроль за його якістю залишається актуальним. Тому ведення сучасного насінництва в Україні ґрунтується на суворому дотриманні вимог, передбачених державними і міждержавними стандартами на сортові та посівні якості насіння, на методи визначення посівних якостей насіння та порядку інспектування сортових посівів.

     Насіннєвий котроль ділиться на  державний та внутрішньогосподарський контроль сортових і посівних якостей насіння, сортових і товарних якостей садивного матеріалу.

     У всіх сільськогосподарських підприємствах, науково-дослідних установах постійно має здійснюватися державний та внутрішньогосподарський контроль.

     Державний нагляд (контроль) полягає у виявленні та запобіганні порушенням вимог законодавства у сфері насінництва та розсадництва, передбачених статтею 13 Закону України «Про насіння і садивний матеріал», який розроблений та доповнений поправками з урахуванням міжнародних стандартів аналізу насіння, прийнятих на Конгресі Міжнародної асоціації з насіннєвого контролю (ISTA), згідно з яким суб’єкти насінництва та розсадництва зобов’язані:

               •   додержуватись технологічних і методичних вимог у сфері насінництва та розсадництва щодо збереження сортових якостей, біологічних і урожайних властивостей сорту та посівних якостей насіння і садивного матеріалу;

               •   вести щодо кожного сорту насінницьку документацію за встановленими формами і зберігати її протягом трьох років;

               •   здійснювати внутрішньогосподарський контроль за виробництвом та обігом насіння і садивного матеріалу;

               •   у разі створення базових маточних насаджень формувати їх вихідним садивним матеріалом багаторічних рослин, отриманих від базових розсадників.

     Внутрішньогосподарський контроль проводиться безпосередньо в господарствах відділом контролю у сфері насінництва та розсадництва Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області з метою усунення причин, які призводять до сортового засмічення, зниження якості насіння в процесі вегетації, збирання, очищення, складування, зберігання та транспортування. Кожне господарство повинно гарантувати відповідність сортових і посівних якостей насіння показникам, зазначеним у документах. Документи оформляються за єдиним зразком, згідно з вимогами діючих інструкцій та стандартів, під методичним керівництвом і контролем спеціалістів відділу, тобто внутрішньогосподарський контроль безпосередньо пов'язаний з державним.

     Внутрішньогосподарський насіннєвий контроль також передбачає своєчасне та якісне виконання технологічних заходів - строків сівби і висаджування маточників, передпосадкової підготовки маточників і насіння, дотримання площ живлення, заходів захисту маточних і насінних рослин від хвороб і шкідників, внесення рекомендованих доз добрив, правильного вибору попередників у сівозміні тощо. Відповідальні за насінництво агрономи проводять обстеження насінників перед збиранням, встановлюють оптимальні строки збирання, способи і режими післязбирального дозрівання (досушування) і строки обмолоту насінників, здійснюють контроль за режимом сушіння, зберігання насіння і маточників.

     Аналізуючи вищезазначене, ми бачимо, що дотримання вимог Закону України «Про насіння і садивний матеріал» в частині насіннєвого контролю забезпечить високі показники в розмноженні якісного насіння, збереження його високих сортових і посівних якостей та збільшення урожайності.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux