Хоча деякі споживачі вважають, що існує ризик зараження COVID-19 через відкриті прилавки продуктів харчування, на даний момент немає наукових доказів того, що такі продукти пов’язані з передачею вірусу COVID-19. Важливо дотримуватися належних правил гігієни навколо відкритих прилавків продуктів харчування, таких як салатні бари, свіжі вироби та хлібобулочні вироби. Слід завжди рекомендувати споживачам мити фрукти та овочі питною водою перед споживанням. Як покупці, так і персонал повинні завжди неухильно дотримуватися належних правил особистої гігієни біля відкритих прилавків продуктів харчування.
З метою гігієнічного поводження з відкритими прилавками харчових продуктів, а також уникнути передачі COVID-19 через поверхневий контакт, продавцям харчових продуктів потрібно:
• дотримуватися частого миття та санітарної обробки всіх контактних поверхонь продуктів та посуду;
• вимагати від працівників харчового обслуговування часто мити руки, і в разі користування рукавичками, їх зміни до і після приготування їжі;
• вимагати від працівників харчового обслуговування часто прибирати та санітувати прилавки, на які подають посуд та ємності для приправ;
• забезпечити наявність дезінфікуючого засобу для рук покупцям на шляху до виходу з приміщення з харчовими продуктами та поза ним;
• слід розглянути можливість закритого показу або продажу незагорнутих хлібобулочних виробів на прилавках самообслуговування. Хлібобулочні вироби на відкритих прилавках самообслуговування в магазинах повинні бути розміщені в пластиковій/целофановій або паперовій упаковці. У місцях знаходження окремих хлібобулочних виробів у магазинах, їх слід розміщувати у вітринах з оргскла та класти в пакети щипцями під час обслуговування покупців.