Початок сезону тепла – не тільки найкраща пора для відпочинку, але й найбільш сприятливі умови для швидкого розвитку шкідливих бактерій та вірусів, що вражають слизову оболонку шлунка та кишківника. Збудники кишкових інфекцій тривалий час існують у довкіллі: ґрунті, воді, на різних предметах вжитку, у продуктах харчування.
Синельниківським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області постійно проводиться санітарно-просвітницька робота щодо профілактики харчових отруєнь та кишкових інфекцій, роз’яснення щодо алгоритму дій у разі виявлення перших ознак кишкового захворювання.
Під час відвідування закладів громадського харчування доведено до власників, кухарів, інших працівників вимоги щодо:
З метою убезпечення громадян від захворювань на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння в теплий період працівники управління зауважили на такому.
Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять у собі збудник захворювання тощо. До організму такі збудники потрапляють, головним чином, з інфікованою водою, зіпсованими та неякісними харчовими продуктами або контактно-побутовим шляхом через брудні руки.
Швидкопсувні продукти тваринного та рослинного походження містять у своєму складі багато вологи, що створює сприятливі умови для життєдіяльності мікроорганізмів та активації ферментів, які призводять до швидкого псування продуктів. До швидкопсувних продуктів належать: м'ясо, м'ясопродукти, риба, рибопродукти, птиця, ікра, сири, яйця.
Усі продукти мають зберігатися за нормами температурного режиму, вологості та освітлення, варто суворо слідкувати за дотриманням термінів реалізації продуктів, особливо швидкопсувних.
Для кожної категорії товарів свої вимоги, але необхідно дотримуватися вимог, які зазначені на упаковці або етикетці виробника.
Нагадано відвідувачам та покупцям:
- НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- НЕ вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їхньої якості;
- НЕ вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
- НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття та приготування їжі використовувати воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання. Перед споживанням овочі, фрукти та ягоди необхідно добре промити питною водою; для споживання дітьми - обдати окропом.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутися до найближчої лікувальної установи. Не займатися самолікуванням! При тяжкому стані хворого негайно викликати швидку допомогу.
Cпільно з працівниками Покровської селищної ради та працівниками поліції громади cпеціалісти Синельниківського районного управління здійснили спільний захід (відпрацювання) з виходами до місць можливої стихійної торгівлі та у торгові точки у селищі Покровському. За результатами відвідувань виявлено 5 незареєстрованих потужностей - кіосків з кавою. Також виявлено недоліки у роботі кіосків - закладів громадського харчування з приготування «швидкої їжі»: відсутність контролю за температурним режимом холодильників, медичних книжок у працівників, документів на продукцію. Винесено зауваження та складено спільний комісійний акт з термінами для усунення порушень.
Шановні споживачі! Будьте уважними – купуйте харчові продукти тільки у спеціально відведених для цього місцях, зважайте на умови зберігання та уважно читайте інформацію на етикетці.
У жодному разі не купуйте харчову продукцію в місцях несанкціонованої торгівлі (стихійних ринках). Така продукція не проходить необхідних досліджень для контролю її безпечності та може бути небезпечною для здоров’я.
Бережіть своє здоров’я і здоров’я своїх близьких людей!