• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
БОТУЛІЗМ – СМЕРТЕЛЬНА ТОКСИКОІНФЕКЦІЯ
Нікопольське управління в Дніпропетровській області, опубліковано 22 лютого 2022 року о 09:01

     Проблема харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму, з року в рік залишається актуальною.

     Так, у Дніпропетровській області в 2021 році зареєстровано 4 випадки захворювання на ботулізм (3 – м. Нікополь, 1 – Нікопольський район). У 2 випадках захворювання пов’язано із вживанням в’яленої риби, виготовленої у домашніх умовах, в одному – із вживанням в’яленої риби, придбаної в торговельному павільйоні «Пивний магнат» м. Нікополя, в одному – із вживанням тушкованої свинини домашнього виготовлення невідомого походження (знайдена в контейнері для ТПВ біля місця проживання).

     Ботулізм – гостра токсикоінфекція, викликана паличкою та її смертельним токсином, що містяться в неправильно приготовлених і збережених овочевих, грибних, м’ясних та рибних консервах, копчених, в’ялених м’ясних і рибних виробах. Джерелом збудника ботулізму вважають різних тварин та рибу, трупи яких стають середовищем для інтенсивного розмноження його в ґрунті. При несприятливих для життєдіяльності збудника умовах він перетворюється на спори, стійкі до високих та низьких температур, вони витримують кип’ятіння та руйнуються лише при стерилізації.

     Майже всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишківника тварин, можуть містити спори збудника ботулізму. Ковбасні вироби та в’ялена риба забруднюються від погано вичищених кишок, забруднених рук або недостатньо вимитого посуду та інвентарю. Забруднення овочів, грибів, фруктів, при їх консервуванні у домашніх умовах може виникнути при недотриманні правил їх миття та термообробки.

     Інкубаційний період захворювання триває від 4 годин до 14 днів. Хвороба починається гостро: нудота, блювання, пронос, біль у животі. У подальшому розвивається характерна неврологічна симптоматика: «туман» або «сітка» перед очима, роздвоєність контурів предметів, опущення повік, порушення ковтання та мови, осиплість голосу, м’язова слабкість, далі виникає гостра дихальна недостатність та зупинка дихання.

     Для уникнення захворювання на ботулізм необхідно пам’ятати таке:

- не купувати продукцію домашнього виготовлення: фруктових, овочевих, м’ясних та рибних консервів; солоної, в’яленої та копченої риби; в’яленого та сирокопченого м’яса, ковбаси тощо;

- не купувати харчові продукти у місцях стихійної торгівлі;

- при купівлі готової рибної продукції та консервів промислового виробництва звертати увагу на цілісність упаковки, зовнішній вигляд, терміни придатності та вимагати надання супровідних документів, які підтверджують безпечність та якість продукції;

- не консервувати в герметично закупорених банках м’ясо і рибу, які є найбільш сприятливим середовищем для розвитку збудника ботулізму. Перед засолом риби у домашніх умовах її необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні;

- не консервувати гриби, овочі та фрукти, при переробці яких неможливе повне звільнення від залишків землі та піску, що вміщують спори. Такі продукти краще заготовляти про запас шляхом маринування або соління з домішками кислоти та солі, обов’язково в тарі, відкритій для доступу кисню.

     При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище. Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів. При консервуванні в домашніх умовах необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин для переходу спор у вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С – не менше 40 – 60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою. Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки.

     При виявленні перших ознак захворювання не займайтеся самолікуванням, а терміново звертайтеся за медичною допомогою. Лікування ботулізму здійснюється лише протиботуліничною сироваткою, яка є єдиним ефективним засобом специфічного лікування, шанси вилікуватися без якого дуже низькі.

     Пам’ятайте, що захворювання на ботулізм легко попередити. А ось вилікувати його вдається далеко не завжди навіть сучасними методами!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux