Проблема харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму, з року в рік залишається актуальною. Тож спеціалісти Синельниківського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області продовжують проводити активну роз’яснювальну роботу серед населення щодо профілактики цього небезпечного захворювання.
Питання щодо заходів профілактики, алгоритм дії при підозрі на захворювання доведено до керівників закладів освіти, реалізаторів та підприємців харчової продукції на агропродовольчому ринку, власників аптечних закладів у селищі Васильківці.
Ботулізм — це важке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксин, який виробляється мікроорганізмами – бактеріями Clostridium botulinum. Токсин не руйнує продукти, його не можна визначити за кольором або смаком.
Усе, що забруднено землею або вмістом кишечника тварин, потенційно небезпечне на предмет зараження ботулізмом – м’ясо при обробленні туші та продукти з нього; риба, гриби, овочі, фрукти, ягоди тощо. Але для накопичення токсину важлива експозиція (тобто тривалість дії) у сприятливих для мікроба умовах, у даному випадку – анаеробних, без доступу кисню.
Усе це, погано промите й очищене та ще й герметично закупорене під кришку (збудник ботулізму в безкисневому середовищі активно виробляє та накопичує токсин), небезпечніше втричі. Вакуумна упаковка теж анаеробна. При в’яленні, копченні під зовнішньою скоринкою також створюється аналогічне середовище.
Ботулізм є рідкісним, але небезпечним для життя захворюванням, яке уражає нервову систему (нерви, головний та спинний мозок) і викликає параліч (м’язева слабкість).
Симптоми ботулізм можуть спостерігатися від кількох годин до кількох днів після споживання в їжу продуктів, що містять збудник ботулізму або його токсини.
Спочатку відмічаються такі клінічні прояви, як нудота, блювота, шлункові спазми, діарея або закреп, у подальшому виникає параліч, який поширюється по тілу від голови до ніг.
Симптоми ураження нервової системи при ботулізмі можуть включати:
– опущені повіки;
– нечіткість або подвійний зір;
– слабкість м’язів обличчя;
– труднощі з ковтанням;
– невиразна мова;
– труднощі з диханням.
У дітей раннього віку можуть відмічатися слабкий плач, зниження апетиту, а також гострий біль в області голови, шиї та кінцівок.
Коли варто звернутися до лікаря
Ботулізм є дуже серйозним захворюванням, яке вимагає негайної медичної допомоги. Більшість людей повністю одужує після лікування, при вчасному зверненні по медичну допомогу. У протилежному випадку параліч може поширитися на м’язи, які контролюють дихання, що може призвести до летального результату. Не займайтеся самолікуванням!
Профілактика ботулізму
Для профілактики харчового ботулізму потрібно дотримуватися правил гігієни та належної практики приготування їжі, зокрема під час нагрівання та стерилізації. Особливу увагу приділяйте консервам (м’ясо, гриби, овочі), рибі (в’ялена, копчена, солена), морепродуктам, ковбасним виробам. Якщо консервовані продукти мають змінений вигляд, смак, спостерігається бомбаж, їх потрібно ліквідувати. Щоб вберегтися від ботулізму, уникайте споживання: