• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Безпечність дитячих іграшок

     Нагадуємо, що 5 грудня 2022 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 7 травня 2022 року № 557, якою внесено зміни у додаток 2 до Технічного регламенту безпечності іграшок. Зокрема, до Технічного регламенту додали визначення іграшкової косметики, яка повинна відповідати вимогам до складу та маркування, що встановлені Технічним регламентом на косметичну продукцію, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 20 січня 2021 р. № 65.

     Також доповнено таблиці 1 та 2 з найменуваннями алергенних ароматичних речовин на понад 60 позицій речовин із зазначенням Реєстраційних номерів Хімічної реферативної служби (CAS). Зазначимо, що іграшки не мають містити алергенні ароматичні речовини, визначені в таблиці 1. Водночас наявність незначної кількості таких ароматичних речовин дозволяється за умови, що цього технічно неможливо уникнути у разі належної виробничої практики та якщо така кількість не перевищує 100 мг/кг.

     Найменування алергенних ароматичних речовин, наведених у таблиці 2, повинно зазначатися на іграшці, прикріпленій до неї етикетці (ярлику), пакуванні або в супровідній листівці, якщо концентрація таких речовин в іграшці або її складових частинах перевищує 100 мг/кг.

     Окрім того, змінилося граничне значення аніліну, що використовується в іграшках:

  • 30 мг/кг - після відновлювального розщеплення в текстильному та шкіряному матеріалах для іграшок;
  • 10 мг/кг - вільного аніліну у фарбах для малювання пальцями;
  • 30 мг/кг - після відновлювального розщеплення у фарбах для малювання пальцями.

     Таким чином, іграшки тепер мають бути ще безпечнішими для дітей.

     Як купити безпечну іграшку?

     Іграшки є необхідним елементом дитячого виховання та впливають на фізичний і розумовий розвиток дитини, відіграють важливу роль в естетичному вихованні.

     Попри економічні труднощі та негаразди, викликані збройною агресією проти нашої країни, ми завжди намагаємось купувати нашим дітям якісні та безпечні товари.

     Держава піклується про безпеку та якість іграшок, що потрапляють на прилавки магазинів. Вимоги до виробників, імпортерів іграшок, до матеріалів, з яких вони виготовлені, викладено у Технічному регламенті безпечності іграшок (далі – Технічний регламент), розробленому на основі Директиви 2009/48/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 18.06.2009 про безпеку іграшок та, зокрема, Державних санітарних правилах і нормах безпеки іграшок та ігор для здоров’я дітей (ДСанПіН 5.5.6.012-98), що встановлюють гігієнічні вимоги до:

  • вітчизняних та імпортованих матеріалів, які використовуються у виробництві іграшок (ігор);
  • складу та змісту нормативної документації, умов та якості виготовлення вітчизняних іграшок (ігор);
  • безпечності для здоров'я дітей та підлітків іграшок (ігор) вітчизняного виробництва та імпортованих;
  • пакування, транспортування, зберігання вітчизняних та імпортованих іграшок (ігор);
  • умов реалізації вітчизняних та імпортованих іграшок (ігор).

     Отже, іграшки повинні бути безпечними, не створювати у разі їхнього використання небезпеки для життя та здоров’я для споживачів.

     Виробник шляхом складення декларації про відповідність бере на себе відповідальність за відповідність іграшки, що підтверджується нанесенням на іграшку та (або) її пакування, інструкцію з експлуатації або інший супроводжувальний документ знака відповідності технічним регламентам.

     Згідно з вимогами Технічного регламенту, виробники забезпечують, щоб на іграшках, які вони ввели в обіг, було нанесено позначення типу, номера партії, серійного номера чи моделі або іншого елемента, що дає змогу їх ідентифікувати, а у разі, коли розмір або характер іграшки не дає змоги виконати нанесення відповідного позначення, - необхідна інформація зазначається на її пакуванні або у документі, що супроводжує таку іграшку.

     Також виробники та імпортери вказують на продукції своє найменування, зареєстроване комерційне найменування чи зареєстровану торговельну марку (знак для товарів і послуг) та контактну поштову адресу, а у разі, коли це не є можливим, – на її пакуванні або в документі, що супроводжує іграшку. Інструкції та інформації щодо безпечності виконуються згідно з вимогами закону про порядок застосування мов.

     Для безпечного користування на іграшці, ярлику (етикетці) або пакуванні наносяться чітко видимі, розбірливі, зрозумілі та точні попередження, яким повинні передувати слова «Увага» або «Попередження».

     Іграшки, що можуть бути небезпечними для дітей віком до 36 місяців, містять попередження «Не призначено для дітей віком до 3 років» чи «Не призначено для дітей віком до 36 місяців» або зображення у вигляді заборони щодо обмеження використання за відповідним віком.

     Попередження супроводжується лаконічною позначкою про конкретну небезпеку, яка повинна зазначатися в інструкціях з експлуатації.

     Зауважуємо, що інформації, які впливають на рішення щодо придбання іграшки, зокрема ті, що визначають мінімальний та максимальний вік користувачів, повинні зазначатися на споживчій упаковці або бути чітко видимі в інший спосіб для споживача перед купівлею, зокрема у разі, коли купівля здійснюється шляхом електронної торгівлі. Споживач має право на одержання необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про продукцію, що забезпечує можливість її свідомого і компетентного вибору.

     Отже, аби не нашкодити своєму здоров’ю та здоров’ю дітей, слід дуже ретельно підходити до вибору іграшок чи дитячої косметики. Обираючи будь-яку продукцію, звертайте увагу на належне нанесення маркування та наявність повної необхідної інформації щодо застосування, походження, безпечності та якості.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux