• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
15 березня - Всесвітній день захисту прав споживачів!
опубліковано 15 березня 2024 року о 15:32

15 березня щорічно відзначається Всесвітній день захисту прав споживачів. Датою для святкування цього дня була обрана річниця з дня історичного виступу американського президента Джона Кеннеді у 1962 році, в якому він назвав чотири основних права: право на інформацію, право на безпеку, право на вибір і право бути почутим. Згодом цей список був розширений, і до нього увійшли: право на задоволення базових потреб, право на компенсацію, право на споживчу освіту, право на здорове довкілля. У 1973 році ХХV сесія Консультативної Асамблеї Євросоюзу ухвалила "Хартію захисту споживачів", а в 1985-у - Генеральна Асамблея ООН затвердила "Керівні принципи для захисту інтересів споживачів".

Згадані три документи лягли в основу адміністративно-правового механізму захисту споживачів в усьому світі.

Кожен громадян є споживачем, щодня вступаючи у правовідносини купівлі – продажу, придбаваючи продукти і предмети побуту, замовляючи певні роботи чи послуги. Якість цих товарів і послуг не лише виступає ключовим фактором звичайного задоволення фізичних і соціальних потреб, але й є гарантією фізичного і психічного здоров’я і безпеки нашого життя в цілому. Натомість товари, роботи і послуги, що не відповідають вимогам закону, створюють серйозну загрозу суспільним і приватним інтересам.

У статті 42 Конституції України зазначено: «Держава захищає права споживачів, здійснює контроль за якістю і безпекою продукції та усіх видів послуг і робіт, сприяє діяльності громадських організацій споживачів».

Захист споживчих прав – це складова частина захисту прав людини. У державах із розвиненою економікою споживач здійснює керівну функцію на споживчому ринку. А це можливо лише за активної життєвої позиції кожного громадянина країни за підтримки з боку держави.

Отже, Всесвітній день захисту прав споживачів – ще один привід подякувати тим, хто пильнує інтереси споживачів.

Щоденна сумлінна та плідна праця спеціалістів управління захисту прав споживачів стає надійною запорукою належного рівня якості та безпеки життя громадян.

Профілактика і попередження правопорушень у сфері захисту прав споживачів – одне з головних напрямків роботи управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.

Отже, нагадаємо про те, що варто знати кожному споживачу, якщо його права порушено:

  • Завжди читайте інформацію на етикетці, вона повинна бути написана державною мовою. Якщо сумніви в правильності вибору того чи іншого товару або послуги все ж таки присутні, то краще пошукати додаткові дані на сайті виробника, в засобах масової інформації або порадитися з професіоналами.
  • Намагайтеся якомога уважніше відстежувати термін придатності придбаних продуктів. Якщо він минув, а товар все ще лежить на полиці магазину, варто згадати про свої права та звернутися до відповідних контролюючих органів.
  • Продавець зобов'язаний видати чек, квитанцію або договір про надання послуг. Якщо з якихось причин нічого подібного вам не дали, то це привід для з'ясування обставин.
  • Не забувайте, що всі претензії до продавця ви можете висловити тільки при наявності чека або документа, що підтверджує факт покупки (надання послуги). Відшкодування збитку також проводиться за обов'язкової наявності документа, що підтверджує покупку (надання послуги).
  • У випадку якщо у вас виникли сумніви в належній якості придбаного товару або послуги, то знову ж слід звернутися до відповідних контролюючих органів.

Тож, шановні споживачі, якщо ваші права порушено і суб’єкт господарювання відмовляється задовольнити ваші вимоги відповідно до законодавства про захист прав споживачів, звертайтесь з обов’язковим наданням інформації про найменування та місцезнаходження продавця до Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області:


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux